معدننيوز بررسي کرد:
گاز در شرايط بحراني
پایگاه خبری معدن نیوز -ناتوانی در تامین انرژی یا بهتر است بگوییم گاز، این روزها بیشتر از هرچیزی بسیاری از صنایع کشور از فولاد گرفته تا صنعت سیمان را تحت تاثیر قرار داده است. این کمبود حتی در سال جاری تشدید شد و در آغاز فصل سرما اخباری مبنی بر کاهش سهمیه گاز شرکتهای فولادی منتشر شد.
به گزارش معدن نیوز -ناتوانی در تامین انرژی یا بهتر است بگوییم گاز، این روزها بیشتر از هرچیزی بسیاری از صنایع کشور از فولاد گرفته تا صنعت سیمان را تحت تاثیر قرار داده است. این کمبود حتی در سال جاری تشدید شد و در آغاز فصل سرما اخباری مبنی بر کاهش سهمیه گاز شرکتهای فولادی منتشر شد.
محدودیتهای گستردهای که در فصول سرد سال دامن شرکتهای وابسته به گاز را میگیرد و توقف خطوط تولید از بارزترین آثار سوء این قطعیهای دردسرساز است.
البته همه ما میدانیم که قطعی برق و گاز اتفاق جدیدی نیست و هر ساله سرما و گرما مشکلات زیادی برای صنعت کشور به بار میآورد و این قطعیهای ناخواسته گاهی خسارتهای زیادی نیز به خطوط تولید وارد میکند.
توسعه زیرساختها از مهمترین ارکان پیشرفت صنایع و در نتیجه اقتصاد کشور هستند و سالهاست نبود توازن در توسعه صنایع و زیرساختها بلای جان صنعت و اقتصاد کشور شده است. به گونهای که عدم توسعه همگام زیرساختها نه تنها مانع رشد صنایع خواهد شد بلکه موجب میشود تا از همین ظرفیتهای موجود نیز نتوان به صورت کامل استفاده کرد.
مشکلاتی که در نهایت با کاهش کیفیت و کمیت تولید، دامنگیر صنایع پایین دست و در آخر مردم نیز میشود. به زبان سادهتر کمبود مواد اولیه در نتیجه ناتوانی در تامین انرژی، موجب افزایش قیمتها در بازار شده و به طور حتم بر روی قیمت مصرفکننده نیز تأثیرگذار خواهد بود.
برخی انرژی ارزان قیمتی را که یکی از مزیتهای تولید در کشور عنوان میشود را نه تنها نکتهای مثبت برای صنعت کشور تلقی نمیکنند بلکه برخی از معضلات و محدودیتهای کنونی را به همین انرژی ارزان قیمت نسبت میدهند.
شاید راهحل این معضل ساده به نظر برسد و افزایش زیرساختها به منظور تامین انرژی و همچنین بازسازی زیرساختهای فرسوده بارها و بارها از سوی کارشناسان مطرح شده باشد اما باید در نظر داشت همین زیرساختهای محدود فرسوده نیز طی سالیان با سرمایهگذاری دولتها ایجاد شدهاند و با توجه به محدودیتهای بودجه عمرانی کشور، در عمل ایجاد زیرساختهای جدید و بازسازی زیرساختهای فرسوده به میزان مورد نیاز مقدور نخواهد بود.
همین موضوع نبود سرمایهگذاری مناسب در حوزه انرژی و ارتقا تکنولوژی را تبدیل به یکی از اصلیترین چالشهای پیش روی صنایع و حوزه انرژی کشور کرده است.
همین موضوع سبب شده تا صنعتیها و به عنوان نمونهای بارز فولادسازان کشور به سمت سرمایهگذاری در این حوزه حرکت کنند و حداقل برای بهبود اوضاع تامین برق در نیروگاههای مختلف سرمایهگذاری کنند. البته این موضوع هم خود جای بحث دارد و برخی معتقدند سرمایهگذاریهای اینچنینی نمیتواند راهحلی مناسب و بلندمدت در جهت بهبود شرایط موجود باشد.
ضمن اینکه باید در نظر داشت حتی اگر بتوان با سرمایهگذاری از سوی شرکتهای صنعتی معضل تامین برق فصول گرم را مرتفع نمود با وجود انحصار دولتی در مسئله از ورود صنعتیها به این حوزه اگر نگوییم غیرممکن، بسیار سخت خواهد بود.
در کنار کمبودها و اشکالات سرمایهگذاری در کشور، نبود استراتژی مشخص در تامین انرژی نیز از سوی کارشناسان به عنوان یکی از دلایل مهم مشکلات این روزها مطرح میشود.
در کل به نظر میرسد برای رسیدن به حداکثر بهرهوری در صنایع وابسته به انرژی پایدار و همچنین توسعه در گام بعدی راهی بجز اصلاح و توسعه زیرساختها وجود ندارد. توسعهای که به عقیده برخی با سرمایهگذاری بخش خصوصی ممکن میشود و برخی دیگر نیز از لزوم اصلاح الگوی مصرف در کنار بهبود زیرساختها میگویند.