نگاهی به مهم‌ترین اخبار بخش معدن و صنایع معدنی در هفته‌ای که گذشت؛

تلاش‌های کم‌اثر

تحریریه معدن نیوز
تلاش‌های کم‌اثر

با وجود تلاش صنایع برای رفع مشکلات و کاستی‌های ناشی از محدودیت در تامین برق و گاز، شاهد وارد آمدن خسارت جدی به تولید بوده‌ایم. بخش بزرگی از ظرفیت‌های تولید در صنایع خالی مانده است. این افت تولید در زنجیره فولاد کشور که سهم بالایی از تولید ناخالص داخلی را بر عهده دارد، به‌خصوص در فولاد میانی قابل توجه و برابر 5.7 درصد گزارش شده است. سایر صنایع نیز خسارات جدی از این محدودیت‌ها متحمل شده‌اند.

با وجود تلاش صنایع برای رفع مشکلات و کاستی‌های ناشی از محدودیت در تامین برق و گاز، شاهد وارد آمدن خسارت جدی به تولید بوده‌ایم. بخش بزرگی از ظرفیت‌های تولید در صنایع خالی مانده است. این افت تولید در زنجیره فولاد کشور که سهم بالایی از تولید ناخالص داخلی را بر عهده دارد، به‌خصوص در فولاد میانی قابل توجه و برابر 5.7 درصد گزارش شده است. سایر صنایع نیز خسارات جدی از این محدودیت‌ها متحمل شده‌اند.

در این میان راهکارهای متعددی برای رفع این کسری پیشنهاد شده اما با توجه به شروع نشانه‌های امسال در مدیریت مصرف برق، نباید به بهبود در سال جاری امید داشت. به‌ویژه آنکه کاهش ۴۰ درصدی ذخایر سدهای کشور تولید برق را سخت‌تر می‌کند.

بهره‌برداری از 2 میلیارد دلار طرح معدنی و صنایع معدنی در 1403

ایمیدرو یکی از متولیان بخش معدن و صنایع وابسته به آن است. عملکرد این سازمان و جلب مشارکت بخش خصوصی تاثیر بسزایی بر بهره‌برداری از ظرفیت‌های معدنی و همچنین اشتغالزایی دارد. رئیس هیات عامل ایمیدرو از بهره‌برداری 2 میلیارد دلار طرح معدنی و صنایع معدنی در سال 1403 خبر داد. معاون وزیر صنعت معدن و تجارت، با بیان اینکه راهبری و تسهیل گری این میزان پروژه برعهده ایمیدرو و سرمایه گذاری آن با مشارکت بخش خصوصی بوده است، ادامه داد: با راه‌اندازی این طرح‌ها، بیش از 5هزار شغل مستقیم در سراسر کشور ایجاد شد و زمینه 16هزار شغل غیرمستقیم فراهم آمد.

ظرفیت احداث نیروگاه‌های معدن و صنایع معدنی از 17 هزار مگاوات عبور کرد

در سال‌های اخیر با توجه به بروز ناترازی در تامین انرژی و ناکارآمدی عملکرد دولت در مواجهه با این شرایط، صنایع موظف به تامین برق خود شده‌اند. واحدهای فعال در بخش معدن و صنایع معدنی در سال‌های اخیر با محدودیت جدی در تامین انرژی مواجه بوده و حال موظف به رفع این مشکل برای خودشان هستند. این صنایع در سال‌های اخیر پیشتاز تولید برق بوده‌اند. سهم حوزه های فولاد، آلومینیوم، مس و سایر صنایع در احداث نیروگاه های معدن و صنایع معدنی با راهبری ایمیدرو به 17 هزار و 71 مگاوات رسید. این اقدام در جهت رفع ناترازی های برق در حال انجام است. همچنین در این استراتژی؛ سهم حوزه فولاد 13238 مگاوات، آلومینیوم 1669 مگاوات، مس 1329 مگاوات و سایر صنایع 835 مگاوات است.

ثبت بیشترین عملکرد صندوق بیمه سرمایه‌گذاری‌های معدنی

صندوق بیمه سرمایه‌گذاری‌های معدنی یکی از مجموعه‌هایی است که با حمایت نهادهای دولتی تاسیس شده و انتظار می‌رود نقش ویژه‌ای را در حمایت از معادن و واحدهای فعال در این بخش بر عهده داشته باشد. صندوق بیمه سرمایه‌گذاری فعالیت‌های معدنی، در سال گذشته بیشترین تعداد ضمانت‌نامه و بیمه‌نامه را صادر کرد. عملکرد این نهاد پشتیبان معادن بخش خصوصی، نشان از صدور 91فقره ضمانت نامه و بیمه به ارزش 4هزار و 171 میلیارد تومان در سال 1403 می دهد.

افت ۵.۷ درصدی تولید فولاد کشور در سال گذشته

آمار تولید فولاد کشور در ۱۲ ماهه سال ۱۴۰۳ منتشر شد. براساس این آمار میزان تولید فولاد میانی کشور در سال گذشته برابر 2 میلیون تن به ارزش حدود یک میلیارد دلار گزارش شده است. این کاهش تولید برابر 5.7 درصد براورد شده است. این افت تولید در شرایطی است که در سال‌های اخیر به ظرفیت تولید صنایع فولاد کشور افزوده شده است. به این ترتیب باید اقرار کرد که محدودیت‌های برق و گاز از مهم‌ترین چالش‌های پیش روی صنایع به‌شمار می‌رود که عملا تولید آنها را تحت تاثیر منفی قرار می‌دهد.

اعتبار بخش معدن به ۳۴ همت رسید

بخش صنعت و معدن کشور یکی از محورهای مهم توسعه اقتصادی است. توسعه در این بخش با اتکا به منابع مالی محقق خواهد شد. رئیس امور صنعت، معدن، بازرگانی و ارتباطات سازمان برنامه و بودجه کشور گفت: امسال حوزه معدن، اکتشافات معدنی و تامین ایمنی آن در اولویت‌های کلیدی دولت قرار گرفته و به همین دلیل بودجه این بخش با افزایش ۱۵۰ درصدی نسبت به سال قبل، به ۳۴ هزار میلیارد تومان رسیده است. تحقق این بودجه نقش ویژه‌ای در تحقق رشد 8 درصدی بخش صنعت و 13 درصدی معادن را دارد. به گفته وی در حوزه سرمایه‌گذاری خارجی، مصوبات جذب سرمایه‌ای به ارزش ۸.۲ میلیارد دلار به اجرا درآمده است. بدون تردید جذب سرمایه نقش جدی در تحقق اهداف برنامه‌ریزی شده برای این بخش خواهد داشت.

رشد تولید با سرمایه‌گذاری

روند کاهشی جذب سرمایه به کشور از بزرگ‌ترین چالش‌های پیش روی توسعه اقتصادی کشور است. وزیر صمت در رونمایی از بسته حمایتی صنایع گفت: اگر بنا داریم اقتصاد کشور را سامان‌دهی کنیم، معیشت مردم را بهبود ببخشیم و سطح رفاه عمومی را ارتقا دهیم، راهی جز افزایش تولید پیش‌روی ما نیست. تنها سرمایه‌ای که می‌تواند بدون ایجاد تبعات منفی، موجب رشد سریع اقتصاد شود، سرمایه‌ای است که به تولید تزریق می‌شود. در شرایط کنونی، دستیابی به رشد مطلوب در بخش تولید تنها از طریق افزایش سرمایه‌گذاری ممکن است.

با وجود وعده‌های مطرح شده از سوی وزیر صمت اما نباید فراموش کرد که موانع و محدودیت‌های پیش روی صنایع و کسب‌وکارها، مانع جدی در مسیر جذب سرمایه‌گذاری به تولید نیز هستند.