تاثیر تکنولوژیهای نوین و هوش مصنوعی بر افزایش بهرهوری معادن
علیاکبر اکبری، معاون توسعه و تکنولوژی فولاد سنگان، با اشاره به پتانسیل بالای صنعت معدن کشور برای سهمگیری از رشد اقتصاد دیجیتال، تاکید کرد که ایران با داشتن ۶۸ نوع ماده معدنی و ذخایر قابل توجه، یکی از ۱۵ قدرت معدنی جهان به شمار میرود.
علیاکبر اکبری، معاون توسعه و تکنولوژی فولاد سنگان، با اشاره به پتانسیل بالای صنعت معدن کشور برای سهمگیری از رشد اقتصاد دیجیتال، تاکید کرد که ایران با داشتن ۶۸ نوع ماده معدنی و ذخایر قابل توجه، یکی از ۱۵ قدرت معدنی جهان به شمار میرود.
وی افزود: با وجود این منابع عظیم، سهم صنعت معدن در تولید ناخالص داخلی ایران حدود 3 درصد است، در حالی که در کشورهای صنعتی مانند استرالیا این سهم ۱۰ برابر بیشتر از ایران است.
اکبری در ادامه توضیح داد: ایران، با حدود یک درصد جمعیت جهان، مالک 7 درصد از منابع معدنی دنیاست، اما سهم این بخش در تولید ناخالص داخلی بسیار اندک است که این نشاندهنده پتانسیل بالای رشد اقتصادی در این بخش است.
به گفته وی، معدنکاری هوشمند با استفاده از فناوریهای نوین و هوش مصنوعی، میتواند تحول چشمگیری در بهرهوری، ایمنی و کاهش هزینهها ایجاد کند و علاوه بر این، تاثیرات مثبتی بر محیط زیست نیز خواهد داشت.
وی همچنین به رشد 8 درصدی سهم اقتصاد دیجیتال از تولید ناخالص داخلی ایران اشاره کرد و افزود: بر اساس برنامه هفتم توسعه، این سهم باید تا سال 1407 به 15 درصد برسد.
با این حال، به گفته اکبری، علیرغم پتانسیلهای موجود در صنعت معدن، جایگاه این بخش در بازار دیجیتال کشور بسیار ضعیف است.
اکبری دلیل اصلی این وضعیت را دو عامل اصلی میداند. اول، نحوه ورود انقلاب صنعتی چهارم به ایران که بیشتر متمرکز بر بازارهای زودبازده و مصرفکنندگان نهایی (B2C) است و دوم، کمبود سرمایهگذاری در حوزه دیجیتال در صنایع و کسبوکارهای کشور (B2B).
وی گفت: در حالی که تحول دیجیتال در بخشهای مختلف به سرعت در حال گسترش است، صنعت معدن و سایر صنایع بزرگ کشور به دلیل عدم سرمایهگذاری صحیح، برنامهریزی کلان و نداشتن آموزشهای مناسب، در این زمینه پیشرفت چشمگیری نداشتهاند.
اکبری عنوان کرد: وضعیت فعلی صنعت معدن کشور در زمینه زیرساختها و اکتشافات معدنی بسیار عقبتر از کشورهای پیشرفته است.
وی در این باره گفت: ایران تنها ۲ میلیون کیلومتر ژیوفیزیک هوابرد انجام داده، در حالی که کشورهایی مانند آمریکا و استرالیا با مساحت کمتر، به ترتیب ۲۵ میلیون و ۲۰ میلیون کیلومتر خطی ژیوفیزیک دارند. علاوه بر این، میزان حفاری اکتشافی ایران نیز بسیار پایینتر از کشورهای نظیر کانادا و استرالیا است. در سال 2020، کانادا 3.6 میلیون متر حفاری انجام داده، در حالی که ایران تنها ۷.۵ میلیون متر حفاری دارد.
معاون توسعه و تکنولوژی فولاد سنگان یکی دیگر از مشکلات عمده صنعت معدن را عدم توسعه زیرساختهای پایه مانند آب، برق، گاز و بسترهای فناوری اطلاعات برشمرد و اظهار داشت: این کمبودها مانع از استفاده مطلوب از فناوریهای دیجیتال در بخش معدن و صنایع وابسته میشود.
وی تاکید کرد که صنعت معدن ایران برای بهرهبرداری از پتانسیلهای خود نیازمند برنامهریزی دقیق و سرمایهگذاری بلندمدت است.
به گفته اکبری، استفاده از فناوریهای نوین میتواند به افزایش بهرهوری، کاهش هزینهها و مصرف انرژی کمک کند و در نهایت به رشد اقتصادی و توسعه پایدار این بخش منجر شود.
معاون توسعه و تکنولوژی فولاد سنگان همچنین افزود: با اتخاذ راهکارهای مناسب در حوزه تحول دیجیتال و استفاده از فناوریهای نوین، میتوان به توسعه این صنعت امیدوار بود و در نتیجه سهم آن را در اقتصاد کشور افزایش داد.
اکبری عنوان کرد: راهبرد بلندمدت شرکت تدوین نقشه راه جامع تحول دیجیتال فولاد سنگان است و در حاضر با همکاری شرکت ایریسا در حال تدوین آن با مطالعه روندها فناوری نوین و الگو برداری از شرکتهای مطرح معدنی جهان هستیم، زیرا اعتقاد داریم تحول دیجیتال باید در همه ابعاد و واحدهای صنعت نمود پیدا کند و مختص بخش خاصی مانند تولید نیست اما در کوتاه مدت ضمن برگزاری آموزش مفاهیم و کاربردهای آن برای آماده نمودن نیروی انسانی برای رویایی با این تحولات با تعریف و انجام پروژه کوچک و زود بازده در حوزه کاهش مصرف انرژی و بهینهسازی خطوط تولید در صدد هستیم تجربه و زبدگی دیجیتال شرکت را به مرور افزایش بدهیم.
وی ادامه داد: فولاد سنگان در فاز اول طرحهای توسعه دیجیتال خود اقدام به ایجاد و تکمیل زیرساختهای فیبر نوری نموده است و در کنار آن با همکاری شرکتهای دانش بنیان پروژههای هوشمندسازی برای تغییر الگوی مصرف انرژی های برق و آب را در دستور کار دارد که فاز اول این پروژهها نیز در حال تکمیل و تحویل می باشد. همچنین این شرکت در راستای پیشبرد اهداف خود در این بخش در حال اجرای فاز اولیه هوشمندسازی کارخانه تولید کنسانتره ۵ میلیون تنی خود به صورت آزمایشی میباشد که با تکمیل آن میتوان گام اساسی دیگری در جهت پیشرفت در این صنعت نوظهور در کشور برداشت.