چالشهای صنایع معدنی در مواجهه با ابرچرخه گذار؛
تکیه بر تقاضای چین همچنان ادامه دارد
مدیران صنعت معدن سالها درباره یک «ابرچرخه» گذار انرژی صحبت کردهاند که قرار است این صنعت را متحول کند و آن را از یک سرمایهگذاری وابسته به تقاضای بیوقفه چین برای مواد خام، به صنعتی جهانی و راهبردی تبدیل کند.
مدیران صنعت معدن سالها درباره یک «ابرچرخه» گذار انرژی صحبت کردهاند که قرار است این صنعت را متحول کند و آن را از یک سرمایهگذاری وابسته به تقاضای بیوقفه چین برای مواد خام، به صنعتی جهانی و راهبردی تبدیل کند.
با این حال این تغییر هنوز رخ نداده است و بخش معدن در سراسر جهان همچنان به عنوان بازتابی از اقتصاد چین باقی مانده است و هفته گذشته به وضوح نشان داد که سرنوشت این بخش همچنان با چشمانداز اقتصادی دومین اقتصاد بزرگ جهان گره خورده است.
سهام چهار شرکت بزرگ معدنی یعنی BHP، ریو تینتو، آنگلو امریکن و گلنکور، طی ماه گذشته حدود 10 درصد افزایش یافته است؛ پس از اینکه چین اقداماتی برای تقویت اقتصاد ضعیف خود از جمله حمایت از صنعت املاک و مستغلات اعلام کرد. پیش از این، این سهام روند نزولی چین را دنبال میکردند.
با وجود تلاشها برای گسترش فعالیتها در حوزه مس، فلزات باتری و کالاهای بهاصطلاح «متمرکز بر آینده»، شرکتهای معدنی جهانی (به استثنای گلنکور) همچنان به کالای تولید فولاد یعنی سنگ آهن وابستهاند. حتی تقاضا برای این کالاهای متمرکز بر آینده نیز با افزایش برقرسانی و وسایل نقلیه الکتریکی کمتر از انتظار بوده و قیمتها نیز ضعیفتر از حد انتظار بودهاند.
این وضعیت باعث میشود که سرنوشت این بخش همچنان به قیمت سنگ آهن وابسته بماند، که در هفته گذشته حدود 20 درصد در سنگاپور افزایش یافته است.
چین همچنان بزرگترین مصرفکننده فولاد جهان است، اگرچه تقاضا از سوی بخش املاک و مستغلات بحرانزده آن نسبت به اوج سال 2000 حدود 30 درصد کاهش یافته است.
البته این روند ممکن است ادامه نداشته باشد چراکه عوامل فصلی پیشبینی میکنند که قیمت سنگ آهن در سهماهه چهارم افزایش یابد. به طور سنتی، این زمانی است که فولادسازان چینی برای تامین نیازهای تولیدی در حوالی سال نو قمری شروع به ذخیرهسازی میکنند.به گفته تحلیلگر سیتی، اِفرِم راوی این زمانی است که شرایط آب و هوایی در استرالیا و برزیل نیز ممکن است عرضه را مختل کند.
اندکی از تحلیلگران انتظار دارند که این محرکها چشمانداز سنگ آهن را در این دهه تغییر دهند. به گفته کالین همیلتون از BMO، به نظر میرسد که سیاستهای حمایتی در بخش املاک عمدتاً برای عبور از موجودیهای فروشنرفته طراحی شدهاند و به طور کلی، محرکهای اندکی برای فعالیتهای ساختمانی در کوتاهمدت وجود دارد.
در همین حال، با افزایش عرضه از معدن سیماندو در گینه، شرکتهای معدنی برای کاهش هزینهها تلاش میکنند. BHP بر کاهش هزینههای تولید تمرکز کرده و به گفته وانديتا پنت، مدیر مالی این شرکت، جریان نقدی آزاد تولیدی به ازای هر تن سنگ آهن آن حدود 8 تا 10 دلار بیشتر از نزدیکترین رقیبش است.
امید واقعی این صنعت به این است که در نهایت تقاضا برای مس و فلزات باتری افزایش یابد. چشمانداز بهتر برای این کالاها و ارزشگذاری بالاتر برای شرکتهای متخصص در مس، معاملات خرید و ادغام را در این بخش هدایت میکند. با این حال، چین همچنان بزرگترین خریدار مس در جهان است. چه بخواهند و چه نخواهند، شرکتهای معدنی برای آیندهای قابل پیشبینی همچنان به چین وابسته خواهند بود.