چشم‌انداز بازار جهانی فلزات کلیدی در سایه سیاست‌های پکن

تحریریه معدن نیوز
چشم‌انداز بازار جهانی فلزات کلیدی در سایه سیاست‌های پکن

با وجود افزایش شدید قیمت‌ها در بازارهای جهانی، کنترل صادراتی چین بر سه فلز کلیدی آنتیموان، ژرمانیم و گالیم باعث کاهش بی‌سابقه صادرات این مواد معدنی شده است.

با وجود افزایش شدید قیمت‌ها در بازارهای جهانی، کنترل صادراتی چین بر سه فلز کلیدی آنتیموان، ژرمانیم و گالیم باعث کاهش بی‌سابقه صادرات این مواد معدنی شده است.

کانال خبری آسیا روز دوشنبه در گزارشی عنوان کرد: کنترل صادراتی چین بر این سه فلز حیاتی در صنایع دفاعی و نیمه‌هادی، با وجود افزایش قیمت جهانی باعث کاهش شدید سطح صادرات شده‌ است.

به نوشته این رسانه، چین بزرگ‌ترین تولیدکننده آنتیموان، ژرمانیم و گالیم در جهان است؛ فلزاتی که نقش کلیدی اما تخصصی در حوزه‌هایی همچون انرژی پاک، تولید تراشه و صنایع نظامی ایفا می‌کنند. از سال ۲۰۲۳، پکن به‌تدریج این فلزات را به فهرست کنترل صادرات خود افزود و در ماه دسامبر (آذر) سال گذشته صادرات آن‌ها به آمریکا را ممنوع کرد.

کانال خبری آسیا اضافه کرد: براساس مقررات جدید، برای صادرات هر ماده‌ای که در فهرست کنترل قرار دارد، صادرکنندگان باید مجوز خاص دریافت کنند؛ فرآیندی غیرشفاف که به چین امکان می‌دهد تا تسلطی را که طی سال‌ها بر استخراج و فرآوری این مواد به دست آورده، حفظ کند.

آمار گمرکی جدید که روز یک‌شنبه منتشر شد، الگوی ثابتی را تأیید می‌کند: صادرات کاهش یافته و برخی خریداران، به‌ویژه در اروپا، از زنجیره تأمین حذف شده‌اند.

بر اساس این گزارش، در سه‌ماهه نخست سال، صادرات محصولات آنتیموان و ژرمانیم به‌ترتیب ۵۷ و ۳۹ درصد نسبت به سال قبل کاهش یافته است. صادرات گالیم در ماه مارس (اسفند ۱۴۰۳) نیز به پایین‌ترین سطح خود از اکتبر ۲۰۲۳ (مهر ۱۴۰۲) رسید. اگرچه میزان صادرات سه‌ماهه نسبت به سال گذشته افزایش یافته، اما همچنان بسیار کمتر از سال ۲۰۲۲ است.

صادرات آنتیموان اکنون تنها به تعداد محدودی از کشورها انجام می‌شود. پس از وقفه‌ای پنج‌ماهه، مقادیر اندکی از این فلز در ماه مارس به بلژیک و آلمان صادر شد، اما همچنان در سطحی بسیار پایین‌تر از میانگین‌های گذشته قرار دارند. خریداران عمده قبلی مانند هلند، از سپتامبر (شهریور ۱۴۰۳) تاکنون هیچ وارداتی نداشته‌اند.

الگوی مشاهده‌شده در مورد این سه فلز، پرسش‌هایی درباره میزان و سرعت صدور مجوز صادرات برای هفت عنصر خاکی کمیاب که چین به‌تازگی به فهرست کنترل خود اضافه کرده، به‌وجود آورده است. صادرکنندگان می‌گویند انتظار دارند صدور مجوزها ماه‌ها به طول بینجامد به‌ویژه اگر مقصد کالا ایالات متحده باشد.

از سپتامبر گذشته هیچ صادرات آنتیموان به آمریکا انجام نشده و صادرات ژرمانیم و گالیم نیز از سال ۲۰۲۳ به این کشور قطع شده است.

کاهش صادرات چین باعث شده مصرف‌کنندگان خارجی برای تأمین منابع دچار چالش شوند و این امر منجر به افزایش قیمت‌ها شده است؛ وضعیتی که از قیمت‌های داخلی در چین نیز حمایت می‌کند.

به‌عنوان نمونه، بنا بر داده‌های گروه بورس اوراق بهادار لندن (LSEG)، «قیمت نقطه‌ای» (Spot Price) آنتیموان در چین تا تاریخ ۱۸ آوریل (۲۹ فروردین) به ۲۳۰ هزار یوان (معادل ۳۱.۵ هزار دلار آمریکا) در هر تن رسیده است که نشان‌دهنده افزایش تقریباً دوسوم از ابتدای سال تاکنون است.

منبع: ایرنا