معدن نیوز بررسی کرد؛

وضعیت اقتصادی آمریکا در آستانه سال 2025

پرهام کریمی
وضعیت اقتصادی آمریکا در آستانه سال 2025

به نقل از واشنگتن پست اقتصاد آمریکا با کاهش تورم، رشد سریع و پایداری غیرمنتظره بازار کار وارد سال 2025 می‌شود. اکنون اقتصاددانان بر روی پرسش بزرگ بعدی تمرکز کرده‌اند: این روند مطلوب تا چه زمانی می‌تواند ادامه یابد؟

به نقل از واشنگتن پست اقتصاد آمریکا با کاهش تورم، رشد سریع و پایداری غیرمنتظره بازار کار وارد سال 2025 می‌شود. اکنون اقتصاددانان بر روی پرسش بزرگ بعدی تمرکز کرده‌اند: این روند مطلوب تا چه زمانی می‌تواند ادامه یابد؟

پاسخ این پرسش به سرعت و شدت اجرای سیاست‌های جدید توسط دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب، بستگی دارد. برخی از عدم قطعیت‌ها، به‌ویژه در حوزه تعرفه‌ها و مهاجرت، ممکن است اقتصاد را به شکل‌های غیرقابل پیش‌بینی مختل کنند.

مارک زندی، اقتصاددان ارشد Moody’s Analytics، گفت: «قطعاً طوفان‌هایی در راه است. فکر می‌کنم در سال 2025 براقیت فعلی اقتصاد کمرنگ خواهد شد.»

اگرچه اقتصاددانان پیش‌بینی نمی‌کنند که سال آینده رکودی رخ دهد، اما معتقدند هفته‌های پیش‌رو نقش تعیین‌کننده‌ای در مسیر آینده ایفا خواهند کرد. آن‌ها در حال نظارت بر انتقال ترامپ به کاخ سفید و تحلیل بازار کار، تورم و عادات مصرف‌کنندگان هستند تا سرنخ‌هایی از تغییرات احتمالی بیابند.

پنج حوزه‌ای که اقتصاددانان در سال جدید به دقت زیر نظر خواهند داشت:

1. تعرفه‌ها

برنامه‌های ترامپ برای اعمال تعرفه‌های گسترده، احتمالاً یکی از بزرگ‌ترین تهدیدها برای اقتصاد است. رئیس‌جمهور منتخب وعده داده است که شرکای تجاری اصلی کشور را با اعمال تعرفه‌ها مجازات کند؛ 10 درصد برای کالاهای چینی و 25 درصد برای واردات از مکزیک و کانادا. اقتصاددانان می‌گویند این اقدامات می‌تواند به سرعت قیمت‌ها را افزایش دهد. کالاهایی که احتمالاً گران‌تر خواهند شد، از محصولات بزرگ مانند خودرو و لوازم خانگی تا نیازهای روزمره مانند مواد غذایی و بنزین متغیر هستند.

الکس دورانت، اقتصاددان بنیاد مالیاتی، گفت: «تعرفه‌ها باعث افزایش هزینه‌ها، کاهش رشد اقتصادی و فقیرتر شدن مردم می‌شوند.»

بر اساس برآوردهای مرکز سیاست‌های مالیاتی، این تعرفه‌های جدید می‌توانند هزینه سالانه خانوارهای آمریکایی را تقریباً 3000 دلار افزایش دهند که معادل حدود 3 درصد از درآمد پس از کسر مالیات آن‌هاست.

تعرفه‌های جدید، به همراه اقدامات تلافی‌جویانه دیگر کشورها، ممکن است 1.7 درصد از تولید ناخالص داخلی آمریکا بکاهد و منجر به از دست رفتن 1.4 میلیون شغل در این کشور شود.

2. اخراج مهاجران

افزایش اخیر در مهاجرت، رشد اقتصادی و تقویت بازار کار را به همراه داشته است. اما اقتصاددانان می‌گویند برنامه‌های ترامپ برای اخراج میلیون‌ها مهاجر غیرقانونی و محدود کردن مهاجرت به طور کلی می‌تواند بازار کار را مختل کند.

داگلاس هولتز-اکین، رئیس انجمن اقدامات آمریکا، گفت: «مهاجرت در دولت بایدن رشد سریع نیروی کار را فراهم کرد و به فدرال رزرو کمک کرد تا تورم را کاهش دهد. اما اگر ترامپ روند مهاجرت را کند کند، با کمبود نیروی کار مواجه خواهیم شد.»

صنایع کاربر نیروی انسانی مانند ساخت‌وساز، مهمان‌داری و کشاورزی احتمالاً بیشترین آسیب را خواهند دید و این امر ممکن است هزینه‌های مسکن، غذا و خدمات را افزایش دهد. به گفته شورای مهاجرت آمریکا، تنها در صنعت ساخت‌وساز، اخراج‌های گسترده می‌تواند منجر به از دست رفتن 1.5 میلیون کارگر شود.

3. کاهش مالیات‌ها

کاهش مالیات‌های گسترده‌ای که ترامپ در دوره اول ریاست‌جمهوری خود امضا کرد، در پایان سال 2025 منقضی خواهد شد. این کاهش‌ها احتمالاً تمدید خواهند شد، اما معلوم نیست که سیاست‌های مالیاتی دیگری در راه باشند.

4. تورم

فدرال رزرو در کاهش تورم با افزایش نرخ بهره موفقیت‌هایی داشته است. با این حال، اگر ترامپ برخی از سیاست‌های سخت‌گیرانه‌تر خود را مانند تعرفه‌های جدید اجرا کند، این پیشرفت‌ها ممکن است از بین بروند. بانک دویچه تخمین می‌زند که یکی از شاخص‌های تورم که اکنون 2.8 درصد است، در صورت اجرای تعرفه‌های جدید می‌تواند به 3.9 درصد افزایش یابد.

5. بازار سهام

بازار سهام تحت دولت بایدن به رشد خود ادامه داده است، اما اقتصاددانان معتقدند که تکرار این عملکرد در دوره ترامپ دشوار خواهد بود. هر گونه سیاست غیرمنتظره‌ای، از جمله تعرفه‌ها و اخراج مهاجران، می‌تواند رشد بازار را متوقف کند.