معدننیوز بررسی کرد:
جمهوری دموکراتیک کنگو به دنبال توافق معدنی با آمریکا

جمهوری دموکراتیک کنگو (DRC) و ایالات متحده در حال نزدیک شدن به توافقی هستند که در آن دسترسی به منابع معدنی در ازای حمایت امنیتی ارائه میشود.
جمهوری دموکراتیک کنگو (DRC) و ایالات متحده در حال نزدیک شدن به توافقی هستند که در آن دسترسی به منابع معدنی در ازای حمایت امنیتی ارائه میشود.
این توافق در حالی مطرح شده که کنگو، بزرگترین منبع کبالت در جهان، دهههاست با بیثباتی سیاسی و درگیریهای مسلحانه دستوپنجه نرم میکند.
بخش عمدهای از درگیریهای اخیر با گروه شورشی M23 مورد حمایت رواندا بوده است که تنها در سال جاری، مناطق وسیعی از سرزمینهای غنی از لیتیوم، کلتان، مس و اورانیوم را تصرف کرده است.
فلیکس تش، رئیسجمهور کنگو، از ایالات متحده درخواست کمک کرده تا به جنگ پایان دهد و منطقه را تثبیت کند و در ازای آن، دسترسی به منابع معدنی کمیاب کشورش را پیشنهاد داده است.
بر اساس توافق احتمالی، شرکتهای آمریکایی میتوانند حقوق انحصاری برای استخراج مواد معدنی حیاتی کنگو دریافت کنند و در مقابل، حمایت نظامی ارائه دهند.
ماساد بولوس، مشاور ارشد آمریکا در امور آفریقا، اوایل این ماه اظهار داشت: «ما پیشنهاد کنگو را بررسی کردهایم و خوشحالم که اعلام کنم رئیسجمهور و من بر سر مسیری برای توسعه آن به توافق رسیدهایم.»
گریس نعما پاینینیه، عضو مجمع ملی کنگو، گفت: «جزئیات هنوز مشخص نشده است. برخی از آنها ممکن است بهطور کامل فاش نشود، زیرا در شرایط جنگی، استراتژی خود را به دشمن نشان نمیدهید.» او افزود: «فکر میکنم هنوز باید اطلاعات بیشتری دریافت کنیم. این توافق میتواند شامل اعزام نیرو یا آموزش باشد… اما مطمئنم که راه درستی پیدا خواهد شد.»
در حالی که این توافق هنوز به تصویب پارلمان کنگو نرسیده، مقامات میگویند که از حمایت بسیاری از قانونگذاران ائتلاف حاکم برخوردار است. با این حال، نگرانیهایی نیز وجود دارد.
برای ایالات متحده، این توافق فرصتی برای دسترسی به منابع معدنی عظیم کنگو و همچنین راهی برای کاهش نفوذ چین در منطقه فراهم میکند.
لینو نشیمبا، رئیس اتاق بازرگانی آمریکا در کنگو، اظهار داشت: «هیچ کشوری در جهان نیست که به مواد معدنی کنگو علاقهمند نباشد. امروز، کنگو حدود 70 درصد کبالت جهان را تولید میکند. کنگو تولیدکننده عمده مس است.»
او افزود: «از نظر تاریخی، اورانیومی که برای ساخت اولین بمب اتمی استفاده شد، از کنگو تأمین شد. بنابراین، کنگو همیشه در مرکز توجه مواد معدنی بوده است.»
در حال حاضر، چین بازیگر اصلی در بخش معدن کنگوست، اما رئیسجمهور به دنبال تنوعبخشی به دسترسیهاست. برخی تحلیلگران نگرانند که ورود آمریکا ممکن است تنشهایی با چین ایجاد کند.
دلفین کاپایا، سناتور سابق کنگو، پیشنهاد کرد: «باید به آمریکاییها امتیاز معدنی در منطقهای بدهیم که هیچ سرمایهگذاری چینی یا شرکت خارجی دیگری در آن فعالیت ندارد.»
منابع دولتی به شبکه CNA گفتهاند که ایالات متحده میتواند آموزش و تجهیزات نظامی ارائه دهد و احتمالاً نیروهایی را در محل مستقر کند. این پیشنهاد در حالی مطرح شده که درگیری با M23 تشدید شده و این گروه مناطق کلیدی را در شرق کنگو تصرف کرده است.
تش امیدوار است که با جذب حمایت آمریکا، نهتنها امنیت را تقویت کند، بلکه سرمایهگذاری غربی را برای توسعه اقتصادی کشورش جلب کند. با این حال، برخی منتقدان هشدار میدهند که این توافق ممکن است پیچیدگیهای جدیدی به درگیریهای جاری اضافه کند، بهویژه با توجه به حضور پررنگ چین و نقش رواندا در منطقه.