در ديدار هيات مديره خانه معدن با رييس هيات عامل ايميدرو مطرح شد

تکميل اکتشافات جديد با مشارکت بخش خصوصي

تکميل اکتشافات جديد با مشارکت بخش خصوصي

پايگاه خبري معدن نيوز- رييس هيات عامل ايميدرو از آمادگي اين سازمان براي تکميل و پيشبرد برنامه‌هاي جديد اکتشافي اين سازمان با مشارکت بخش خصوصي خبر داد.

پايگاه خبري معدن نيوز- رييس هيات عامل ايميدرو از آمادگي اين سازمان براي تکميل و پيشبرد برنامه‌هاي جديد اکتشافي اين سازمان با مشارکت بخش خصوصي خبر داد.
به گزارش پايگاه خبري معدن نيوز، مهدي کرباسيان در نشست دوره‌اي با اعضاي هيات مديره خانه معدن ايران در ايميدرو، با اشاره به اين مطلب اظهار کرد: به دليل ريسک موجود در حوزه اکتشاف، تعريف جديدي از اکتشاف در ايميدرو براي حمايت از بخش خصوصي در سال گذشته مطرح و به تبع آن، اکتشاف بيش از 200 هزار کيلومتر مربع با همکاري برخي سازمان‌ها نظير سازمان زمين شناسي و اکتشافات معدني يا به صورت مستقل در پهنه‌هاي معدني آغاز شد.
وي افزود: از اواخر ارديبهشت جاري، برنامه اکتشافات تکميلي در پهنه هايي که اکتشافاتِ اوليه انجام شده، در صورت پيش‌بيني نتايج اميدبخش، آنها را با مشارکت بخش خصوصي پيش مي‌بريم و برخي از بخش‌هاي اکتشاف شده نيز واگذار مي‌شود.
رييس هيات عامل ايميدرو با بيان اينکه اين سازمان «تعامل با بخش خصوصي واقعي» را از جمله رسالت‌هاي خود مي‌داند، گفت: اين سازمان توسعه‌اي هر جا نياز باشد براي ارتقاي حوزه معدن و صنايع معدني، از بخش خصوصي حمايت مي‌کند. همچنين، با توجه به رهنمودهاي رهبر معظم انقلاب و تاکيد دولت بر اقتصاد مقاومتي و نيز جايگاه ويژه حوزه معدن و صنايع معدني، شرايط ويژه‌اي فراهم شده که ايجاب مي‌کند منافع ملي را در اين حوزه تامين کنيم.
وي افزود: با توجه به سياست‌هاي دولت و اصل 44 قانون اساسي مبني بر واگذاري شرکت‌ها به بخش خصوصي، حوزه معدن مي‌تواند پيشتاز باشد و در اين ميان، مي‌توانيم به ارتقاي بهره‌وري و افزايش سطح همکاري با بخش خصوصي کمک کنيم.
کرباسيان با بيان اينکه ايميدرو از نيمه دوم سال 92 اقدام به فعال کردن طرح‌هاي راکد و نيمه تمام کرده است، تصريح کرد: با وجود مشکلات بودجه‌اي و درآمد ناکافي در ايميدرو به دليل واگذاري برخي شرکت‌هاي تابعه و امکان‌پذير نبودن حمايت مالي از طرف دولت به دليل مشکلات ناشي از تحريم، با مشارکت بخش خصوصي طرح‌ها فعال شد.
وي ادامه داد: در سال 93 نيز با وجود مشکلات، 1700 ميليارد تومان با همکاري بخش خصوصي به طرح‌ها تزريق شده و معتقديم هر اندازه اين بخش فعال تر شود، با تحرک بيشتري مي‌توانيم کارها را به پيش ببريم.
رييس هيات عامل ايميدرو «خروج صندوق بيمه سرمايه گذاري‌هاي معدني از فهرست واگذاري ها» را يکي از اتفاقات مثبت سال گذشته برشمرد و خاطرنشان کرد: با مذاکرات صورت گرفته، تا پايان خرداد افزايش سرمايه صندوق از 100 ميليارد ريال به 680 ميليارد ريال محقق مي‌شود که البته 200 ميليارد ريال از مبلغ اين سرمايه هم واريز شده است.
وي ادامه داد: صندوق بيمه سرمايه گذاري‌هاي معدني در خدمت بخش خصوصي به ويژه معدنکاران کوچک و متوسط است.
رييس هيات عامل ايميدرو با اشاره به وجود عقب ماندگي درحوزه تحقيقات و فناوري و آمادگي جدي ايميدرو براي رفع کمبودها، گفت: با اينکه تعرفه واردات در بخش فولاد اعمال مي‌شود اما محصول داخلي به دليل بالا بودن قيمت تمام شده، قابل رقابت با محصول خارجي نيست که بخشي از عوامل آن به نبود ساختارهاي‌هاي مناسب و فناوري‌هاي نوين برمي گردد که بايد در بخش تحقيقات اين کمبودها جبران شود..
کرباسيان با بيان اينکه ايميدرو «ارتقاي سطح آموزش و بهره‌وري بخش معدن و صنايع معدني اعم از خصوصي و دولتي» را از ديگر رسالت‌هاي خود تلقي مي‌کند، توضيح داد: ايميدرو در اين زمينه بودجه مناسبي اختصاص داده و انتظار دارد خانه معدن ايران در اين زمينه با ما همکاري کند تا بتوانيم سطح ايمني، بهره‌وري، فناوري و… را در بخش معدن افزايش دهيم.
خاکبرداري تا 400 ميليون تن در ماه
محمدرضا بهرامن، نايب رييس خانه معدن ايران نيز در اين نشست با اشاره به وجود اعتماد در روابط بين خانه معدن ايران و ايميدرو، گفت: صندوق بيمه سرمايه‌گذاري فعاليت‌هاي معدني مي‌تواند نقشي بسيار موثري در بخش معدن ايفا کند و خانه معدن ايران آمادگي صدور ضمانت نامه‌هاي معدني را داشته و در صورت تحقق اين اقدام، فاصله بين توليد‌کننده تجهيزات و ماشين آلات و قيمت تمام شده خريد آن کاهش خواهد يافت.
وي افزود: همه ما در زنجيره مشکلات جهاني موجود در بخش معدن و کاهش قيمت محصولات معدني نظير سنگ آهن قرار داريم و بايد با درايت، مسائل موجود را حل و مسير را به گونه‌اي طي کنيم تا شرايط بهبود يابد. امروز بايد به همه شرکت‌هاي معدني، اعم از بزرگ و کوچک، کمک کنيم تا با حداقل آسيب مواجه شوند.
بهرامن پيشنهاد داد: در اين شرايط، صفر کردن حقوق دولتي مي‌تواند شرکت‌ها را سرپا نگه دارد.
نايب رييس خانه معدن ايران با بيان اينکه در اين تشکل معدني 2 برنامه آموزشي (مديريت ريسک و مديريت سرمايه گذاري) به منظور ارتقاي بهره‌وري و کنترل قيمت‌ها در واحد‌ها برگزار مي‌شود، گفت: اميدواريم واحدهاي معدني از اين فضاي آموزشي، بهره لازم را ببرند.
بهرامن اعلام کرد: با توجه به ظرفيت موجود، امکان عمليات خاکبرداري معادن تا 400 ميليون تن در ماه را داريم که در خاورميانه بي‌نظير است. همچنين، در کشورهايي که ايميدرو با آنها ارتباط و همکاري معدني دارد، امکان بهره گيري از اين ظرفيت (عمليات خاکبرداري) نيز وجود دارد.
درخواست انعقاد تفاهمنامه آموزشي
ابوالقاسم شفيعي، رييس انجمن سنگ، در اين نشست با اشاره به اينکه ايميدرو مالکيت را از مديريت جدا کند، گفت: هر فردي که سرمايه بيشتري داشته باشد، خريدار شرکت مورد نظر است. وقتي هم که شرکتي را به مزايده مي‌گذاريم، با نرخ بهره بانکي و بورس فعلي، خريدار واقعي پيدا نمي‌شود.
وي ادامه داد: اکنون 598 واحد سنگبري داريم و ظرفيت 10 ميليون متر مربع سنگبري در کشور وجود دارد اما چون در بخش آموزش، نيروي انساني ماهر تربيت نکرده ايم، بيشتر از 200 تا 300 هزار متر مربع سنگبري انجام نمي‌شود.
شفيعي در ادامه خواستار انعقاد تفاهمنامه‌اي بين ايميدرو و واحدهاي سنگبري براي ارتقاي همکاري‌هاي آموزشي شد.
ضرورت تعديل قراردادها
محمد جعفر صادقي‌پناه، عضو هيات مديره خانه معدن ايران، با اشاره به ضرورت حذف حق انتفاع از واحدهاي معدني براي جلوگيري از وقوع مشکلات آتي، اظهارکرد: از جمله مشکلات ديگر واحدهاي معدني اينکه در قرارداهاي ايميدرو با بخش خصوصي، قراردادها طي چند سال تعديل نمي‌شود و اين مسئله براي فعالان معدني غير قابل تحمل شده است که بايد مطابق با استانداردها تغيير وضعيت يابد و قراردادها از حالت يکطرفه بودن فعلي خارج شود.
مناسب‌ترين زمان براي سرمايه گذاري
بهرام شکوري، عضو خانه معدن ايران، با بيان اينکه در حوزه معدن و صنايع معدني اقدامات خوبي صورت گرفته اما در برخي موارد همچون اکتشافات، نيازمند شفاف سازي‌هاي بيشتري هستيم تا بخش خصوصي بتواند وارد اين حوزه شود، گفت: براي جذب سرمايه گذاري‌هاي خارجي، بايد مسائلي همچون عوارض، بهره مالکانه و غيره طي چند سال مشخص باشد.
وي ادامه داد: اکنون در اين دوران رکود، بهترين زمان براي سرمايه‌گذاري است و بسياري از شرکت‌هاي خارجي با قيمت‌هاي پايين مي‌توانند کارخانه گندله‌سازي و کنسانتره احداث کنند.
شکوري خاطرنشان کرد: چنانچه به دنبال احداث کارخانه‌هاي کوچک باشيم، مي‌توان بخشي از واحدهاي کوچک تعطيل شده را دوباره فعال کنيم.
عضو خانه معدن ايران پيشنهاد کرد: براي جذب سرمايه‌گذار خارجي، مجوز خروج محصول پس از احداث کارخانه را به سرمايه‌گذار بدهند.
وي در ادامه گفت: با توجه به نياز کارخانه‌هاي داخلي به سنگ آهن داخلي، ايميدرو با همکاري تشکل‌ها اين واحدها را به هم وصل کنند.
يک ميليارد تن ذخيره خاک‌هاي صنعتي
حميدرضا معصومي، مدير کميته خاک‌هاي صنعتي خانه معدن ايران، با اشاره به ظرفيت مناسب کشور در خاک‌هاي صنعتي گفت: بر اساس برآوردها، ميزان ذخاير قطعي و احتمالي خاک‌هاي صنعتي کشور حدود يک ميليارد تن است که به دليل مسائلي همچون نبود واحدهاي فرآوري، نبود مديريت صحيح، وجود معارضان محلي و دولتي و نيز نبود رقابت، ارزش افزوده مناسبي از اين بخش حاصل نمي‌شود.
وي ادامه داد: اميدواريم پس از رفع تحريم‌ها و جذب سرمايه‌هاي خارجي، به اين بخش توجه ويژه صورت گيرد.