به بهانه روز ملي صنعت و معدن ؛
نگاهي به برنامه ايران براي خودكفايي در صنعت فولاد
خبرگزاري تخصصي معدن- خودكفايي در صنعت فولاد در چند سال اخير مورد توجه مسئولان وزارت صنايع و معادن و فعالان اين صنعت قرار گرفته است.
خبرگزاري تخصصي معدن- خودكفايي در صنعت فولاد در چند سال اخير مورد توجه مسئولان وزارت صنايع و معادن و فعالان اين صنعت قرار گرفته است.
به گزارش معدن نيوز ؛ خودكفايي در صنعت فولاد از دو جنبه مورد توجه مسئولان ايراني است. يكي تامين فولاد موردنياز صنايع مختلف و ديگري خودكفايي در ساخت كارخانههاي فولادسازي محسوب مي شود.
ايران به عنوان بزرگترين واردكننده فولاد در خاورميانه، برنامهريزي كرده تا سال 2014 ميلادي به خودكفايي در زمينه تامين فولاد مورد نيازش دست پيدا كند.
افزون بر اين، كشورمان با داشتن ذخائر عظيم سنگآهن، زغال سنگ و گاز طبيعي پتانسيل مناسبي براي تبديل شدن به يكي از بزرگترين توليدكنندگان فولاد خام در جهان دارد. هم اكنون حدود 14 ميليارد دلار پروژههاي مختلف فولادسازي در ايران در دست اجراست كه از جمله مهمترين آنها ميتوان به هشت طرح فولادي اشاره كرد كه در هشت استان ايران در حال اجرا هستند. به غير از اين هشت طرح تعداد ديگر طرح از جمله طرح عظيم فولاد هرمزگان نيز آماده بهره برداري هستند.
همچنين ايران قصد دارد تا سال 2025 ميلادي ظرفيت توليد فولاد خام خود را چند برابر كند. ايران در سال 2010 ميلادي با توليد حدود 12 ميليون تن فولاد خام در ردهي دوم خاورميانه و هفتم آسيا و هفدهم جهاني از نظر اين كالا استراتژيك قرار گرفت.
از سوي ديگر آخرين آمار منتشر شده از سوي انجمن جهاني فولاد (WSA) نشان مي دهد كه توليد فولاد خام ايران در چهار ماهه نخست سال جاري ميلادي -11دي ماه 89 تا 11 ارديبهشت سال 90- چهار ميليون و 446 هزار تن بوده كه اين ميزان نسبت به مدت مشابه در سال 2010 ميلادي (سه ميليون و 914 هزار تن) يعني قبل از اجراي قانون هدفمندي يارانه ها در ايران افزايش 13.6 درصدي را نشان مي دهد.
در اين مدت رشد توليد فولاد خام ايران از كشورهايي همچون چين، هند، آمريكا، فرانسه، آلمان، ايتاليا، اسپانيا، روسيه، اوكراين، كانادا، مكزيك، برزيل، ژاپن و انگليس كه از توليدكنندگان عمده فولاد خام در جهان به شمار مي روند، بالاتر بوده است.
تلاش ايران براي تبديل شدن به يك غول فولادي در حالي رخ ميدهد كه صنعت فولادسازي جهان در سال 2008 بحران مالي پشت سر گذاشته و در سال 2010 بيشترين رشد توليد خود را طي 55 سال اخير را تجربه كرد. اين رشد در سال 2011 نيز ادامه يافته است.
اخيرا نيز دكتر “مهدي غضنفري” ، سرپرست وزارت صنايع و معادن خبر داد كه كشورمان تا پايان برنامه پنجم توسعه به يكي از صادركنندگان فولاد در جهان تبديل خواهد شد كه در آن صورت ايران علاوه بر تامين عمده نياز خود نياز بازارهاي منطقه را نيز پوشش خواهد داشت.
اما خودكفايي در صنعت فولاد از جنبه ساخت كارخانههاي فولادسازي نيز براي ايران اهميت دارد.”محمدمسعود سميعينژاد”، سرپرست سازمان توسعه و نوسازي معادن و صنايع معدني ايران كه سمت مديرعاملي شركت فولاد مباركه اصفهان را نيز بر عهده دارد، خبر داده كه بومي سازي و خودكفايي كامل در صنعت فولاد كشور به زودي تحقق مييابد.
به گفته وي تاكنون بخش اعظم دانش فني توليد فولاد در داخل كشور بومي شده به گونهاي كه بالغ بر 90 درصد تجهيزات و قطعات اين صنعت در داخل ساخته مي شوند.
تلاش ايران براي رسيدن به خودكفايي در صنعت فولادسازي در حالي است كه كشورمان يكي از معدود كشورهاي جهان است كه همه ظرفيتهاي لازم براي توليد اقتصادي فولاد خام را در اختيار دارد. ظرفيتهايي مانند گاز طبيعي، سنگآهن، زغالسنگ، برق و آب.
در ميان كشورهاي خاورميانه ايران تنها كشوري است كه وابستگي چنداني به واردات سنگآهن ندارد، زيرا ذخاير مناسبي از سنگآهن دارد كه ميتواند از آن در توليد فولاد خام استفاده كند و پيشبيني ميشود كه ذخاير سنگآهن در پنج منطقه اصلي به بيش از 4.5 ميليارد تن برسد.
ايران همچنين داراي ذخاير ارزشمندي از زغالسنگ باكيفيت است كه در توليد فولاد خام كاربرد دارد. ايران بعد از روسيه و قطر داراي سومين ذخاير گاز طبيعي در جهان است. زيرساختهاي استفاده از آب و برق موردنياز صنايع نيز در ايران به ميزان قابل توجهي ايجاد شده است.
بنا بر اين ترديدي نيست كه ايران در آينده اي نه چندان دور به يكي از غول هاي فولادسازي منطقه و جهان مبدل شود.